Fysiotherapie de koning

Zorgverzekering 2021 en wonen in het buitenland

Geplaatst op

Ga jij wonen in het buitenland? Dan kan dit invloed hebben op je zorgverzekering 2021. Veel mensen weten niet precies hoe dit zit, dus we gaan er in dit artikel wat verder op in, zodat jij zeker dat je geen fouten maakt en jij je alvast voor kunt bereiden op eventuele administratieve rompslomp.

Drie verschillende situaties

Als het gaat om een zorgverzekering in Nederland en wonen in het buitenland, zijn er in principe drie verschillende situaties waar je mee te maken kunt krijgen. In dit artikel beschrijven we alle drie de situaties. En welke regels er dan gelden bij die specifieke situaties, zodat jij goed voorbereid bent!

Korter dan een jaar in het buitenland

Voor de gevolgen van de zorgverzekering als je in het buitenland gaat wonen, maakt het onder andere uit hoe lang jij van plan bent om daar te verblijven. Ga jij bijvoorbeeld korter dan een jaar in het buitenland wonen? Dan kan dit meerdere redenen hebben. Misschien ga jij bijvoorbeeld een half jaar in het buitenland studeren. Maar het kan ook zijn dat je voor een tijdje in het buitenland gaat werken. In ieder geval: zodra je korter dan een jaar in het buitenland gaat studeren, dan heeft dit geen impact op je zorgverzekering. Je kunt dan gewoon je huidige zorgverzekering aanhouden. Wel is het belangrijk om even je polisvoorwaarden te controleren. In het buitenland wil jij immers ook gewoon gedekt zijn.

Langer dan een jaar?

Ben je echter van plan om langer dan een jaar in het buitenland te gaan wonen? In dat geval is de kans groot dat je wel actie moet ondernemen. Dit is echter lastig om hier vast te stellen, omdat er verschillende factoren zijn die daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Werk jij bijvoorbeeld in loondienst, werk jij als freelancer of ga je studeren? Dat speelt allemaal een rol. Het is daarom aan te raden om de Sociale Verzekeringsbank te bellen en de situatie voor te leggen. Zij kunnen jou het beste advies geven over wat je te doen staat. Zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Permanent in het buitenland wonen?

Het kan ook zijn dat je zeker weet dat je permanent in het buitenland gaat wonen. Misschien denk je dan aanvankelijk dat je gewoon in het andere land een verzekering moet afsluiten, maar dat is niet altijd het geval. Ga jij bijvoorbeeld verhuizen naar het buitenland, maar blijf jij gewoon in Nederland werken? In dat geval ben je meestal verplicht om een verzekering in Nederland af te sluiten en niet in het land waar jij woonachtig in bent.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden