Fysiotherapie de koning

Wat zijn goede handvatten voor activiteiten met een autistisch kind?

Geplaatst op

Er zijn veel manieren waarop mensen met autisme en hun familieleden samen van hobby’s en activiteiten kunnen genieten. In sommige gevallen zijn aanpassingen nodig, maar in veel gevallen is autisme geen probleem. De sleutel tot succes is echter het kiezen van een activiteit en een locatie die comfortabel en interessant is voor je autistische kind. Naast dagbesteding zijn er namelijk nog veel meer activiteiten die je kunt doen.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Om een geschikte activiteit te kiezen, begin je met het kijken naar de mood van jouw kind. Vraag hem of haar simpelweg wat hij of zij leuk vindt. Wat vindt je autistische familielid leuk? Hoe kiest hij of zij ervoor om interesses met je te delen?

Meedoen met de uitgesproken dagbesteding wens

Probeer vervolgens mee te doen met de activiteit van het kind. Probeer echter in plaats van je eigen ideeën en richting te volgen, het voorbeeld van je kind te volgen. Velen van ons hebben geleerd dat er een “goede” en “verkeerde” manier is om een spel te spelen of een structuur op te bouwen, en we willen dat ons kind “het goed doet”. Maar als je met een autistisch kind werkt, is de eerste en belangrijkste stap betrokkenheid en communicatie, geen instructie.

Ontwikkeling: breid de interesses uit op subtiele wijze

Denk na over manieren om de interesse van je kind uit te breiden. Hoe kun je een interactieve rol spelen tijdens favoriete bezigheden? Hoe kun je interesses uitbreiden en helpen de wereld te verkennen? Als zij graag naar K3 kijkt, is zelf zingen dan iets waar ze van kan genieten? Als hij houdt van het verzamelen van voetbalplaatjes zoals Panini, zou hij dan ook graag naar een voetbalwedstrijd op TV of in de echte wereld kijken?

Zoals je ziet vergt het wat inlevingsvermogen, maar de resultaten en plezier zullen uitmuntend zijn. Vergeet niet dat het hele punt van het genieten van activiteiten samen is om plezier te hebben en verbindingen op te bouwen. Als de ervaring stressvol is voor een van jullie of voor beiden, is het tijd om een beetje afstand te nemen en een manier te vinden om het leuk te maken.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden