Fysiotherapie de koning

Wat je moet weten over mondhygiëne tijdens zwangerschap

Geplaatst op

Als je in verwachting bent, dan weet je dat dat betekent dat er de komende negen maanden behoorlijk grote veranderingen in je lichaam zullen plaatsvinden. Maar je weet misschien niet wat je mondgezondheid en zwangerschap met elkaar te maken hebben. Veranderingen in de hormoonhuishouding verhogen het risico op mondgezondheidsproblemen, waaronder tandvleesproblemen en zwangerschapstumoren. Terwijl je wacht tot je kleintje aankomt, zijn hier een aantal dingen die je moet weten om je mond gezond te houden.

Gingivitis en zwangerschap

Hormonen kunnen je tandvlees laten zwellen tijdens de zwangerschap, wat leidt tot een aandoening die zwangerschapsgingivitis wordt genoemd. Als je merkt dat je tandvlees tijdens de zwangerschap vaker bloedt, dan is het aangeraden om proactief te zijn. Je tandarts kan aanbevelen om je tanden vaker professioneel te laten reinigen, in ieder geval tot je baby geboren is.

Wat kun je doen?

Het begint allemaal thuis. Gebruik een tandenborstel met zachte haren om de kans op irritatie van je tandvlees te verminderen. En een tandpasta die tandplak, tandsteenophoping en gingivitis kunnen voorkomen. Vergeet ook niet om minstens één keer per dag te flossen, want zwelling maakt het gemakkelijker voor stukjes voedsel om vast te komen te zitten op moeilijk bereikbare plaatsen.

Zwangerschapstumoren

Als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap groeien er bij sommige vrouwen zwangerschapstumoren in de mond. Laat je niet afschrikken door de naam; zwangerschapstumoren zijn niet kwaadaardig. De tandarts kan ze verwijderen als ze je ongemak bezorgen, maar in de meeste gevallen zullen de tumoren na de geboorte van je baby verdwijnen.

Misselijkheid

Ochtendziekte is voor veel vrouwen een deel van de zwangerschap. Het brengt ook zorgen over mondgezondheid en zwangerschap naar voren, aangezien het zuur uit je maag sterk genoeg kan zijn om bij te dragen aan tanderosie. Als je later in je zwangerschap last hebt van maagzuur, dan kan dit hetzelfde effect hebben op je tanden. Het beste wat je kunt doen om je tandglazuur te beschermen is spoelen met zuiveringszout en water. Dat helpt om het zuur uit je maag te neutraliseren. Meng ongeveer een theelepel ervan in een kopje water en gebruik het mengsel vervolgens om je mond uit te spoelen voordat je gaat poetsen.

Een bezoek aan je tandarts

De tandarts kan een grote hulp zijn bij het gezond houden van je mond tijdens de zwangerschap. Laat je tandarts weten dat je zwanger bent zodra hij dat weet. Het kan nodig zijn dat de tandarts de behandelingen of medicijnen moet aanpassen, zoals het uitstellen van bepaalde procedures tot na de geboorte van je baby om risico’s te vermijden. Zorg dat je bent ingeschreven bij een deskundige tandarts met ruime ervaring. Voor een tandarts in Amsterdam raden we TP Amsterdam aan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden