Geplaatst op
Voedselveiligheid is belangrijk voor ieders gezondheid. Je voorkomt voedselvergiftiging en vervelende of zelfs gevaarlijke infecties. Als je thuis deze eenvoudige stappen volgt van schoonmaken tot scheiden, en koken tot koelen, bescherm je jezelf en je dierbaren tegen voedselvergiftiging.
Schoonmaken
- Was je handen en oppervlakken vaak. Bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken kunnen op veel plaatsen overleven en zich in je keuken verspreiden.
- Was je handen 20 seconden met water en zeep voor, tijdens en na het bereiden van voedsel en voor het eten.
- Was je keukengerei, snijplanken en aanrecht met heet water en zeep.
- Spoel vers fruit en groenten af onder stromend water.
- Scheid vlees van groenten om kruisbesmetting te voorkomen
Scheiden: voorkom kruisbesmetting
Rauw vlees, gevogelte, schaaldieren en eieren kunnen ziektekiemen overbrengen op kant-en-klare maaltijden, tenzij je ze gescheiden houdt:
- Gebruik aparte snijplanken en borden voor rauw vlees, gevogelte en zeevruchten.
- Houd bij het boodschappen doen rauw vlees, gevogelte, schaal- en schelpdieren en de sappen ervan weg van ander voedsel.
- Bewaar rauw vlees, gevogelte, zeevruchten en eieren apart van alle andere voedingsmiddelen in de koelkast.
Koken op de juiste temperatuur
Voedsel is gaar wanneer de temperatuur hoog genoeg is om bacteriën te doden die je ziek kunnen maken. De enige manier om te zien of voedsel veilig gaar is, is met behulp van een voedselthermometer. Je kunt moeilijk zien of voedsel veilig gaar is door de kleur en textuur te controleren. Gebruik een voedselthermometer om er zeker van te zijn dat voedsel gaar is tot een veilige inwendige temperatuur. Bekijk deze gedetailleerde lijst van voedingsmiddelen en temperaturen:
- 60°C voor hele stukken rund-, varkens-, kalfs- en lamsvlees (laat het vlees dan 3 minuten rusten voordat je het aansnijdt of eet)
- 60°C voor verse ham (rauw)
- 60°C voor vis (of koken tot het vlees ondoorschijnend is)
- 70°C voor gemalen vlees, zoals rund- en varkensvlees
- 75°C voor alle gevogelte, inclusief gemalen kip en kalkoen
- 75°C voor restjes en stoofschotels
Koelen
Bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen als ze op kamertemperatuur of in de “gevarenzone” tussen 4°C en 60°C worden gelaten.
- Laat bederfelijk voedsel nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan (of 1 uur als het buiten warmer is dan 25°C).
- Houd je koelkast op 4°C of lager en weet wanneer je bederfelijke etenswaren moet weggooien.
- Ontdooi bevroren voedsel veilig in de koelkast, in koud water of in de magnetron. Ontdooi nooit voedsel op het aanrecht, want bacteriën vermenigvuldigen zich snel in de delen van het voedsel die op kamertemperatuur komen.