Fysiotherapie de koning

Kun je een spraakgebrek ontwikkelen na een auto-ongeluk?

Geplaatst op

Een auto-ongeluk zit in een klein hoekje. Hoewel de meeste mensen gelukkig er niet al te veel lichamelijke klachten aan over houden kan het natuurlijk altijd leiden tot persoonlijk letsel. Kneuzingen en gebroken botten zijn niet ongewoon en zijn over het algemeen direct duidelijk. In sommige gevallen hebben mensen echter moeite met praten na een auto-ongeluk. Kan dit en zo ja, wat zit hierachter? In deze blog gaan we iets dieper in op deze vragen.

Hoofd- en hersenletsel door een auto-ongeluk

Als je betrokken raakt bij een auto-ongeluk is het mogelijk dat je hoofd een flinke klap te verwerken krijgt, doordat je bijvoorbeeld hard tegen de hoofdsteun komt. De problemen die daar uit voortkomen variëren van niets blijvends tot  ernstige beschadigingen. Zodra je een hersenschudding hebt en er is sprake van een groter probleem kan dat zich uiten in een verminderd spraakvermogen.

Hoe ontstaat het spraakgebrek?

Zoals gezegd is een spraakprobleem na een auto-ongeluk een indicatie van hersenletsel. Een spraakprobleem ontstaat doordat delen van het zenuwstelsel die het goed uitspreken van woorden mogelijk maken beschadigd raken. Wanneer deze zenuwen en spieren verzwakt zijn, leidt tot een verminderde controle over het spraakvermogen en de verstaanbaarheid. Dit kan tevens gepaard gaan met gedeeltelijke gezichtsverlamming en minder beweging in je tong of lippen. Bij de onderzoek naar hersenletsel is een spraakprobleem dan ook een van de eerste dingen waar  een arts op let.

Wat te doen zodra je een spraakprobleem hebt?

Zodra je constateert dat je een spraakprobleem hebt als gevolg van een auto-ongeluk, is het belangrijk om direct medische hulp te zoeken. Met de juiste hulp en behandelingen kun je ergere problemen als gevolg van hersenletsel voorkomen. Daarbij is het mogelijk dat je blijvend last hebt van een spraakgebrek, omdat de spieren nog verzwakt zijn. Dergelijke problemen zijn te verhelpen met behulp van een logopedist. Met logopedie kun je namelijk gespecialiseerde oefeningen doen om op basis van jouw situatie weer helder te kunnen praten. Een bedrijf dat zich hierin gespecialiseerd heeft, is De Praatmaatgroep. Zij werken in vrijwel het hele land, dus je kunt bij ze terecht voor logopedie in Apeldoorn, Amsterdam, Groningen, Utrecht, Enschede en nog meer plaatsen

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden