Geplaatst op
Een yogamat oogt vrij simpel, maar toch is elke yogamat anders en is het prettig dat je echt een goede yogamat hebt om yoga of andere oefeningen op te doen. Even naar de winkel gaan en de eerste de beste yogamat kopen? Doe dat maar niet! De yogamatten verschillen in materiaal, afmeting, textuur en hebben daarnaast vaak nog specifieke eigenschappen. We zetten graag even op een rijtje waar je rekening mee moet houden. Je wilt natuurlijk wel een stabiele basis hebben zonder dat je handen en voeten wegglijden.
- Kijk eerst naar de afmetingen
Je hebt yogamatten met veel verschillende lengtes en breedtes. De standaardbreedte is zo een 60 cm, maar extra brede yogamatten bestaan ook. Dat is ideaal als je wat zwaarder of breder gebouwd bent! Zo zijn er bijvoorbeeld yogamatten van wel 80 cm breed. De standaardlente van een yogamat is zo een 180cm, maar je vindt bijvoorbeeld ook exemplaren tot wel 220 cm. Ideaal voor de wat langere heren en dames onder ons!
- Let op het materiaal
Nadat je precies weet welke afmeting jouw voorkeur heeft, kun je kijken naar het materiaal. Zo zijn de standaard yogamatten vaak gemaakt van kunststof PVC. Deze matten kun je makkelijk oprollen, zonder dat je yogamat afbrokkelt. Ook in de meeste yogastudio’s vind je yogamatten van PVC. De nieuwere en duurzamere yogamatten zijn gemaakt van TPE, een biologisch afbreekbaar materiaal. Deze zijn vooral bestemd voor de wat rustigere vormen van yoga. Daarnaast heb je nog de eco-yogamatten gemaakt van natuurrubber. Met deze yogamatten behoud je het beste grip, zelfs als je veel transpireert en biedt genoeg demping voor de gewrichten. Nadeel is dat de eco-yogamatten iets minder slijtvast zijn dan de matten van PVC.
- De dikte van de yogamat
Yogamatten vind je al met een dikte van zo een 1 a 2 mm. Deze varianten zijn vooral geschikt op reis, omdat hij ook terwijl de mat opgerold is vrij dun is. Een standaard yogamat is meestal 4 mm dik, zacht en stevig genoeg. Dikkere yogamatten bieden meer ondersteuning aan je gewrichten, dit is vooral fijn wanneer je gevoelige gewrichten hebt of wat zwaarder bent gebouwd. Daarnaast is een dikkere yogamat vaak wat stabieler.