Geplaatst op
In deze blog lees je waar een gietvloer van gemaakt wordt en waarom deze vloer populair is in de medische branche en in andere takken van sport waarin zware belasting en slijtvastheid een rol spelen. Het is echt een heel handige vloer met eigenschappen. De vloer wordt dat over een bestaande dragende vloer gegoten wordt, daarom heet het een gietvloer. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit precies in elkaar zit.
De voordelen van een gietvloer: medische branche
Het is niet voor niets dat gietvloeren in de medische branche populair zijn.
Gietvloeren zijn gemaakt van polyurethanen. Polyurethanen (PU’s) zijn een klasse van veelzijdige materialen met een groot potentieel voor gebruik in verschillende toepassingen.
Hun specifieke eigenschappen zijn prima toe te passen in de medische sector. Zo zijn hun slijtvastheid en bestendigheid tegen zuren twee veelgenoemde aspecten. Door hun antislip eigenschappen zijn ook op het gebied van veiligheid een eerste keuze.
Wat zijn polyurethanen?
Polyurethanen (PU’s) zijn een speciale groep polymere materialen die in veel opzichten anders zijn dan de meeste andere plastictypes. Ze kunnen worden verwerkt in veel items, zoals verven, vloeibare coatings, elastomeren, isolatoren, elastische bres, schuimen, integrale huiden, enz. Verschillende vormen waarin PU’s tegenwoordig voorkomen zijn slechts verbeteringen van de uitvinding van professor Dr. Otto Bayer en zijn medewerkers.
De uitvinding van de diisocyanaatpoly-additietechniek door deze onderzoekers leidde in 1937 tot het ontstaan van de PU-industrie, waarbij PU werd geproduceerd door de reactie tussen diisocyanaat en polyesterdiol.
Geschiedenis en toepassing van PU
PU is tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld als alternatief voor rubber. De veelzijdigheid van dit materiaal en de mogelijkheid om andere schaarse materialen te vervangen, hebben geleid tot de onverbeterlijkheid ervan in verschillende toepassingen. Zo werden PU-coatings specifiek gebruikt voor het impregneren van papier en productiemiddelen die bestand waren tegen mosterdgas en corrosie. Ze werden ook gebruikt als chemisch bestendige coatings voor hout, metselwerk en metaal, en als hoogglanskleuren voor vliegtuigen.
Voortdurende verbeteringen in verwerkingstechnieken, additieven en in de formuleringen hebben bijgedragen aan het gebruik van deze materialen in een breed scala van toepassingen: het ziekenhuis, op de werkvloer etc.
Op dit moment zijn PU’s een van de meest voorkomende, veelzijdige en onderzochte materialen in de wereld. Deze materialen combineren de duurzaamheid en taaiheid van metalen met de elasticiteit van rubber, waardoor ze geschikt zijn om metalen, kunststoffen en rubber in diverse technische producten te vervangen. Ze zijn breed toegepast in biomedische toepassingen, bouw- en constructietoepassingen, de automobielindustrie, de textielindustrie en in diverse andere industrietrajecten vanwege hun superieure eigenschappen op het gebied van hardheid, flexibiliteit en slijtvastheid.