Fysiotherapie de koning

Fietser Fysiotherapie: Wat zijn de voordelen & moet je gaan

Geplaatst op

Wanneer men aan fysiotherapie voor fietsers denkt, is er meestal geen direct verband. Toch kunnen fietsers op verschillende manieren baat hebben bij fysiotherapie. In dit artikel gaan we dieper in op fysiotherapie en de voordelen ervan voor fietsers. Fanatieke wielrenners hebben over het algemeen 3 belangrijke zorgen: het verbeteren van prestaties, het voorkomen van blessures en het snel herstellen van blessures. Vooral als men traint voor een belangrijke wedstrijd, is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de prestaties niet plateau en dat blessures zich niet voordoen.

Let op: Wil je graag een mooie fiets kopen? Kijk dan op de website van Urban E-bikes.

Fysiotherapie voor de prestaties van wielrenners

Fysiotherapie is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze als het gaat om het verbeteren van de prestaties van een wielrenner – maar men zou verbaasd zijn over de verschillende manieren waarop fysiotherapie een positieve invloed kan hebben op de fietsprestaties.

Biomechanica van het fietsen verbeteren

Fysiotherapeuten zijn experts in de menselijke anatomie en hebben een scherp oog als het gaat om spier tekortkomingen. Een fysiotherapeut kan spier inefficiënties en onevenwichtigheden identificeren waar een spiergroep harder zou kunnen werken om zwakkere spiergroepen te compenseren. Een fysiotherapeut kan ook je bewegingspatronen beoordelen om ervoor te zorgen dat je energie efficiënter wordt gebruikt om je voort te stuwen.

Fietsersfysiotherapie voor blessurepreventie

Pre-habilitatie

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat voorkomen beter is dan genezen, maar er wordt weinig aandacht besteed aan pre-habilitatie. Pre-habilitatie programma’s zijn speciaal ontworpen voor pre-race training – om ervoor te zorgen dat je lichaam in staat is om de intensiteit van de komende trainingen bij te houden. Als je direct in een intensieve training zou springen, kunnen blessures ontstaan. Een fysiotherapeut kan een trainingsprogramma ontwikkelen dat bestaat uit sportspecifieke elementen zoals krachttraining, regelmatige rekoefeningen en vooral sportspecifieke oefeningen. De eisen voor elke sport zijn verschillend, dus het is van essentieel belang om te beoordelen of je de sport aankunt. Elk individu is anders, dus elk prehabilitatieprogramma moet ook op maat gemaakt worden.

Fysiotherapie voor fietsers bij blessures

Zoals bij elke sport bestaat er altijd een risico op blessures – vooral overbelastings- en traumatische blessures. Een fysiotherapeut kan je helpen met pijnverlichting en revalidatie bij blessures die je spieren, botten of zenuwen aantasten. Overbelastingsblessures komen vooral voor bij fietsers omdat het een vrij repetitieve sport is – waarbij dezelfde paar spiergroepen worden gebruikt. Veel voorkomende overbelastingsblessures bij het fietsen zijn rugpijn en problemen aan de onderste ledematen. Kleine pijntjes kunnen escaleren tot grotere problemen na verloop van tijd als er geen aandacht aan wordt besteed – dit komt door de frequentie van het herhalen van de fietsbeweging.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden