Fysiotherapie de koning

5 tips voor een gezonde nachtrust

Geplaatst op

Een gezond slaappatroon kan een groot kwaliteitsverschil maken in je manier van leven. Door goed uitgerust de dag tegemoet te gaan heb je geen blokkades die levensgewoonten in de weg zitten. Denk maar aan vermoeidheid, luiheid en te weinig energie voelen om iets te doen. In combinatie met een gezond eet- en sportgedrag haal je het beste uit de dingen die je doet in het dagelijkse leven. Maar het begint allemaal met een goede nachtrust. Ontdek onze 5 slaaptips!

1) Slaapschema

Maak voor jezelf een vast slaapschema. Het ideale plaatje is om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip weer wakker te worden. Dit geldt ook in het weekend en de vakanties. Dit heeft te maken met de biologische klok waar je lichaam aan kan wennen. Door vaak van opstaan- en slaaptijd te wisselen raakt je lichaam in de war en kan het zich niet goed afstellen op je slaappatroon.

2) Creëer een bedtijd ritueel

Bedenk een ontspannende ritueel vlak voor het slapen gaan en breng dit in routine. Dit kan bestaan uit het drinken van thee, stukje lezen of het beoefen van yoga voor het slapen gaan. Het gaat erom dat je een moment voor jezelf creëert dat je helemaal tot rust kan komen en kan afsluiten van de dagelijkse bezigheden.

3) Stop met routine dutjes

Mocht je overdag vermoeid zijn dan heb je nog wel eens de neiging om even wat slaap in te halen door middel van een dutje. Een dutje kan je wat energie geven om de dag door te komen, maar dit levert uiteindelijk problemen op wanneer je daadwerkelijk van plan bent te gaan slapen. Maak dus van een dutje geen routine!

4) Sporten

Een voor de hand liggende tip voor een gezonder lichaam is sporten. Het helpt je juist om energie te krijgen overdag. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam zodanig toe is aan herstel dat je in de nacht op een natuurlijke manier makkelijker en in een diepere slaap raakt. 

5) Matraskeuze

Bij het slapen hoort een goed bed en matras. Zorg ervoor dat jouw matras comfortabel is en je lichaam goed ondersteunt. Het verschilt per persoon wat fijner ligt. Je kunt het beste in een beddenzaak diverse matrassen uitproberen. Het is daarnaast goed om te weten dat de kwaliteit van een matras circa 10 jaar meegaat.

Mocht je na deze tips nog steeds slaapproblemen ervaren? Het is dan aan te raden om de huisarts te raadplegen. Naast het creëren van gemak voor jezelf kunnen er andere oorzaken zijn die je nachtrust verstoren. Je kan zo de beste hulp ontvangen zodat je weer snel de nachtrust weer krijgt die je nodig hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden