Haptonomie

Haptonomie c.q. fysiotherapie op haptonomische basis.

Korte introductie over fysiotherapie op haptonomische basis.
Haptonomie heeft alles te maken met het bewust worden van de lichamelijke reactie op de omgeving om ons heen, met spanning en ontspanning.

Als je je er niet van bewust bent dat je spieren gespannen zijn, kan je daar ook niets aan veranderen. Je moet je daar dus eerst van bewust worden voordat je dat kunt veranderen.

Via de aanraking binnen de fysiotherapie op haptonomische basis wordt je gewaar hoe het met de spierspanning is en ook geleerd hoe die spierspanning veranderd kan worden.

Vaak liggen er pijn en/of emoties ten grondslag aan een verhoogde spierspanning. Fysiotherapie op haptonomische basis gaat met de lichamelijke reactie daarop aan de slag, niet met de pijn en de emotie zelf.

Vergoeding.
Fysiotherapie op haptonomische basis richt zich dus met name de spierspanning. Als de klacht valt binnen de indicatie voor fysiotherapie wordt het ook dan ook op de zelfde manier als fysiotherapie door de zorgverzekeraar vergoed*.

Haptotherapie.
Als je meer met de emoties aan de slag wil kan haptotherapie een goede ingang zijn. Dit valt dan niet onder de fysiotherapie en wordt ook niet door mij gedaan. Wel kan ik u verwijzen naar een haptotherapeut in Apeldoorn.

Klik op deze link voor meer informatie over haptonomie

* Zie ook het hoofdstuk tarieven en vergoeding.