Chronische pijn

Mensen met chronische pijn zitten vaak gevangen in een pijnpatroon. De pijn beheerst hun leven en ze zijn pijn. Hierdoor kunnen ze maar weinig doen. Van belang is om dat pijnpatroon te doorbreken.

Als iemand pijn heeft reageert het lichaam automatisch met een verhoogde spierspanning. Van belang is zo snel mogelijk te ontspannen om de genezing te bespoedigen en niet nog meer klachten te krijgen. Immers als er geen sprake van pijn is en je houdt je spieren voor langere tijd gespannen dan ga je vanzelf klachten ontwikkelen. Gespannen spieren zorgen ook voor pijn en zo ontstaat er een cirkel van pijn en spierspanning.

Ook gaan mensen door de pijn minder doen. Hierdoor gaan de spieren achteruit en kan je ook minder doen. Als er geen sprake is van pijn en je gaat langere tijd minder doen zullen je spieren en de conditie ook achteruit gaan en is het niet mogelijk om in één klap weer op je oude niveau te functioneren. Als je dat wel doet krijg je weer meer pijn en gaan je daardoor weer minder doen. Zo ontstaat er een cirkel van pijn en inactiviteit. Mijn begeleiding is er dan ook op gericht het pijnpatroon te door breken, de spierspanning te verminderen en door middel van training de activiteiten weer geleidelijk op te bouwen.

In het boekje van dr. Frits Winter “de Pijn de Baas” wordt dit alles uitgebreid beschreven en worden praktische tips gegeven hoe het pijnpatroon te doorbreken is.